WordPress Nedir?

  • 24/02/2023
  • admin
  • 9 dk okuma süresi

WordPress, herhangi bir programlama bilgisi olmadan web siteleri oluşturmanıza olanak tanıyan ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Benzersiz web siteleri oluşturmak için eklentiler ve temalarla kolayca özelleştirilebilirsiniz. Sony Music, Time Magazine ve PlayStation Blog gibi büyük şirketler’de kullanıyor.

1. WordPress CMS nedir?

WordPress’in ne olduğunu anlamak için, içerik yönetim sistemlerinin (CMS) ne olduğunu anlamanız gerekir. CMS, çevrimiçi içeriği yöneten bir sistemdir. Kullanıcıların dijital içerik oluşturmasına, düzenlemesine ve yayınlamasına yardımcı olan bir yazılımdır. Bir hazır web sitesi oluşturma aracı genellikle web siteleri oluşturabileceğiniz hazır yapı taşları sağlarken, bir CMS eklentiler ve temalar şeklinde daha fazla özgürlük, esneklik ve uzantı sunar. Backend arayüzü, içeriğinizin düzenlendiği ve yönetildiği yerdir, CMS frontend ise yayınlanan web sitesini görüntüler.

CMS karşılaştırma siteleri, WordPress’in dünya çapında en başarılı CMS olduğunu gösterir. Dünya çapındaki tüm web sitelerinin yaklaşık yüzde 40’ı WP ile yapılırken, tüm CMS web sitelerinin yüzde 60’ı bunu kullanıyor. Bireysel kullanıcıların, blog yazarlarının, işletmelerin ve sanatçıların WP siteleri oluşturmak ve yönetmek için kullandıkları ücretsiz bir açık kaynaklı CMS’dir. Bir diğer büyük avantajı ise herhangi bir programlama becerisi gerektirmemesidir. Ancak, içeriği, kullanıcı hesaplarını, temaları ve eklentileri kaydetmek için MySQL veya MariaDB veritabanları şeklinde çevrimiçi depolama alanı gereklidir. FTP erişimi ve bir alan adının yanı sıra HTTPS ve sunucu tarafı programlama dili PHP de gereklidir. Ancak, birçok barındırma sağlayıcısı tüm bu gereksinimleri karşılayan paketler sunmaktadır.

2. Hangi web siteleri oluşturulabilir?

WordPress’in başarısı blog topluluğunda başladı. Başlangıçta, CMS metinlerin ve makalelerin anında çevrimiçi olarak yayınlanmasını mümkün kıldı. Daha sonra işlevlerin kapsamını daha sonra genişlettiler. Bugün, açık kaynaklı kodu, eklentileri ve bileşenleri sayesinde bir web sitesiyle yapılamayacak çok az şey var. İşletmeler için web siteleri, bloglar, e-ticaret mağazaları ve sanatçı sitelerini içerir.

Örneğin, aşağıdaki web sitesi türleri oluşturulabilir:

  • Kurumsal siteler
  • E-ticaret mağazaları
  • Bloglar
  • Pazarlama kampanyaları için açılış sayfaları
  • İnternet forumları
  • Topluluk sayfaları
  • Portfolyolar/Özgeçmiş
  • Sanatçı siteleri
  • Çevrimiçi ansiklopediler
  • Haber sayfaları

3.WordPress.com ile WordPress.org arasındaki fark nedir?

WordPress’e göz gezdiren herkes hızlı bir şekilde iki “sürümü” ile karşılaşacaktır: WordPress.org ve WordPress.com. İki seçeneğin benzerliği, temelde farklı şeyler olmalarına rağmen karışıklığa neden olur. İkisi aşağıdaki gibi farklılık gösterir:

  • WordPress.org: .org ile biten dağıtım, WordPress Vakfı tarafından wordpress.org aracılığıyla ücretsiz olarak indirilebilen açık kaynaklı yazılımı temsil eder. Zaten kendi alan adı ve çevrimiçi depolama alanı veya web barındırma hizmeti olan kullanıcılar bunu istedikleri gibi kullanabilirler. Bu seçenek, hazır yazılım ve barındırma paketleri ile sınırlı olmadığı için kullanıcılara çok fazla esneklik sağlar, ancak eğitim için biraz zaman gerektirir.
  • WordPress.com: Matt Mullenweg liderliğindeki geliştiriciler tarafından kurulan ve bir hizmet ilkesi olarak yazılıma dayalı WP barındırma hizmeti sunan Automattic adlı kar amacı gütmeyen bir şirket anlamına gelir. Ücretsiz sürümde, kullanıcı alan adı wordpress.com üzerinde sınırlı depolama alanı ve reklamlarla barındırılır. Ücretli sürüm, alan adında wordpress olmayan ve reklam içermeyen bireysel bir alan adı içerir. SaaS sürümü, yaratıcı özgürlük ve basit web sitesi oluşturma kombinasyonu isteyenler için uygundur.

Her iki varyantın da avantajları ve dezavantajları vardır. Her ikisi de kullanıcıların yüksek kaliteli, modern ve ayırt edici web siteleri oluşturmasına izin verir. Barındırma teklifleri sayesinde, WordPress.com özellikle pratik ve zaman açısından verimlidir. Öte yandan, WordPress.org çok çeşitli eklentilere ve temalara, aktif bir topluluğa ve web sitesi oluşturma açısından sınır koymayan esnek kod değişikliklerine sahiptir. Net fikirlere, web barındırma ve alan adına sahip kullanıcılar için önerilir.

4. Nasıl ortaya çıktı?

Başlangıcı 2001’e dayanıyor. O zamanlar, Michel Valdrighi adında bir Fransız, PHP’de oluşturulan b2 / cafelog olarak bilinen açık kaynaklı bir web günlüğü yazılımı tasarladı. Valdrighi b2/cafelog geliştirmeyi bıraktıktan sonra, Matthew Mullenweg ve Mike Little buna dayanan başka bir yazılım geliştirdi. Bu sonunda 2003 yılında WordPress’e dönüştü ve ilk “resmi” sürüm 2004 yılında ortaya çıktı. Amaç, blogcular için daha esnek ve kullanıcı dostu bir CMS geliştirmekti.

2005 yılında Matt Mullenweg, bu CMS ile ilgili hizmetler sunan ve çoğu kişi tarafından WordPress.com olarak bilinen bir şirket olan Automattic’i kurdu. Kar amacı gütmeyen WordPress Vakfı, San Francisco’daki Matt Mullenweg tarafından wordpress.org aracılığıyla ücretsiz açık kaynaklı yazılım sunmak, ticari markasını korumak ve WP topluluğuyla gelişimini desteklemek amacıyla kuruldu.

5. Avantajları nelerdir?

455 milyondan fazla web sitesinin bu CMS ile oluşturulmuş olması ve tüm web sitelerinin yüzde 43’ünden fazlasının kullanıyor olması, popüler CMS’nin kullanışlılığını ve başarısını vurgulamaktadır. WP’nin özgür bir yazılım olarak pek çok avantajı olduğu için popülaritesi şaşırtıcı değildir.

  • Ücretsiz ve açık kaynak: Kullanıcılar bu CMS ile ücretsiz olarak kendi web sitelerini oluşturabilirler. Açık kaynak kodu ve temel programlama bilgisi ile kullanıcılar kolayca değişiklik yapabilir, program eklentileri ve temaları yapabilir veya alternatif olarak, ücretsiz veya ücretli uzantıları kullanabilirler. Web barındırma ve eklentilerden ekstra maliyetler ortaya çıkabilse de, yazılımın kendisi tamamen ücretsizdir.
  • Birçok yönden genişletilebilir: Şu anda, tahmini 50,000’den fazla ücretsiz eklentileri ve 5,000’den fazla ücretsiz teması mevcuttur. Ayrıca ücretli eklentiler ve temalar da vardır. WordPress temaları, web sitesinin düzenini ve tasarımını oluşturur veya değiştirirken, eklentiler ek web sitesi özellikleri sağlar.
  • Kurulumu kolay: Bu CMS’in başarısı sadece web sitesi oluşturma kolaylığına değil, aynı zamanda basit kuruluma da atfedilebilir. Gerekli olan bir alan adı, hosting ve bir MySQL veritabanıdır.
  • Esnek ve çok yönlü: Her 4 web siteden birinin bu altyapıyı kullanma nedeni, yazılımın esnekliği ve çok yönlülüğüdür. Hemen hemen her web sitesi fikri, geniş eklenti ve tema yelpazesi kullanılarak uygulanabilir. Kendi blogunuzu, kurumsal bir siteyi, etkinlik sayfalarını veya forumları ve portföyleri v.b. içerikleri kısa sürede oluşturabilirsiniz.
  • Kullanıcı dostu: İster bir hostingte barındırılıyor olun, ister bir barındırma sağlayıcısından bir uygun bir WP paketi kullanıyor olun, barındırma ve alan adı aramasının ilk öğrenme eğrisinden sonra öğrenimi oldukça kolaydır ve ayrıca programlama bilgisi gerektirmez. wordpress.com’daki SaaS sürümü aracılığıyla kullanmak özellikle daha kolaydır.
  • Aktif geliştirici topluluğu: Aktif topluluğu sayesinde, yazılım sürekli gelişiyor. Tutkulu WP geliştiricilerinden ve web tasarımcılarından bireysel eklentiler ve temalar özellik setine katkıda bulunurken, sorular ve sorunlar WP forumları aracılığıyla hızlı bir şekilde çözülebilir.
  • Kendi PC’sine kurulum için uygundur: Web sitesinde doğrudan sunucu üzerinden değişiklik yapmak istemeyenler, bu CMS’i uygun araçlarla kendi bilgisayarlarına yerel olarak yükleyebilir ve web sitesi için fikirleri kendi bilgisayarlarının “dört duvarı” içinde deneyebilirler.

6.Hangi markalar ve şirketler kullanıyor?

Geçmişte ağırlıklı olarak bloglar için bilinen WordPress, artık web tasarımı söz konusu olduğunda gidilecek ilk yerlerden biri haline geldi. Büyük şirketler, siyasi kurumlar ve dünya yıldızları buna güveniyor. Örneğin, Beyaz Saray, İsveç’in çevrimiçi varlığı, Katy Perry ve Usain Bolt gibi yıldızlar WP tabanlı siteleri kullanıyor.

Ne kadar başarılı ve yaygın olduğuna dair bir fikir vermek için bu CMS’i kullanan beş büyük marka ve şirketi vurguluyoruz:

  • New York Times: WP bir yayıncılık ve blog platformu olarak başladığından beri, New York Times gibi büyük haber dergilerinin ve günlük gazetelerin çevrimiçi varlıkları için mükemmel bir anlam ifade ediyor. New York Times WordPress sitesi, analog bir günlük gazetenin düzenine ve haber tarzına sahiptir.
  • Microsoft Haberler: Haber blogları artık hemen hemen her büyük multimedya şirketi web sitesinin bir parçasıdır. Ayrıca Microsoft Newsblog’da Microsoft’un geliştirme ve araştırmalarından haberleri dergi formatında görüntülemek için bu CMS’i kullanılır.
  • Sony Müzik: Sony Music, “Üç Büyükler”den biridir, yani müzik dünyasındaki en büyük üç büyük etiketten biridir. Şirket, gelecek vaat eden sanatçılara ve WordPress’e CMS olarak güveniyor. Web sitesi, Sony ve sanatçıları hakkında bilgilerin yanı sıra haberler ve kariyerler yayınlamaktadır.
  • Walt Disney Şirketi: Hem çocuklar hem de yetişkinler arasında popüler olan Disney imparatorluğu, Disney kurumsal web sitesinde bu yazılımı kullanıyor. Sitede, yeni Disney yapımları, yatırımcılar, kariyerler, hayırsever faaliyetler ve Disney’in kendisi hakkında arka plan bilgileri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
  • Mozilla Blogu: Açık kaynak, Mozilla’nın resmi blogu için geçerlidir. Blog, Mozilla hakkında haberler ve bilgiler sunar.

Bu konu hakkında uzman desteği arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir